ŻEBERKA NA PIKANTNIE

Składniki:

 

1,2- 1,5 kg. żeberek wieprzowych

2 papryczki chili

pieprz

sól

6 łyżek octu winnego

3 łyżki cukru

5 gałązek tymianku

7 łyżek łagodnego keczupu

5 łyżek oleju

7 łyżek musztardy

szczypta sproszkowanej papryki chilii

Wykonanie:

 

Żeberka opłukać, osuszyć, poprzekrawać na jednakowe porcje wzdłuż kości. Do garnka wlać zimną wodę, dodać szczyptę soli i pieprzu, ocet winny, cukier, drobno posiekane papryczki chili oraz liście tymianku. Włożyć żeberka, gotować 60-70 minut, aż mięso będzie lekko odchodzić od kości. Wyjąć, schłodzić. W misce wymieszać ketchup wraz z musztardą i olejem, doprawić szczyptą soli, pieprzu i chili. Żeberka obtoczyć w marynacie. Ułożyć w brytfannie. Wstawić do nagrzanego do 200 C. piekarnika pod grill. Piec około 15 minut. Można też opiec żeberka na grillu ogrodowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *