ŻEBERKA W COLI I MIODZIE

Składniki:

1,20 kg .żeberek

3 łyżki miodu

3 łyżki keczupu

1/2 szklanki coli

1/2 szklanki czerwonego wina

1 łyżka powideł śliwkowych

sól

pieprz

vegeta

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na mniejsze kawałki. Obsypać przyprawami i odstawić na godzinę. Miód, keczup, colę i powidła przełożyć do głębokiej miski i dokładnie wymieszać. Włożyć żeberka . Natrzeć każdą porcję i odstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć na patelnię i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać marynatę i tłuszcz z patelni. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 C.do miękkości. Osobno podać sos, który się wytworzył z pieczenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *