Składniki:
1,20 kg .żeberek
3 łyżki miodu
3 łyżki keczupu
1/2 szklanki coli
1/2 szklanki czerwonego wina
1 łyżka powideł śliwkowych
sól
pieprz
vegeta
Wykonanie:
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć na mniejsze kawałki. Obsypać przyprawami i odstawić na godzinę. Miód, keczup, colę i powidła przełożyć do głębokiej miski i dokładnie wymieszać. Włożyć żeberka . Natrzeć każdą porcję i odstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć na patelnię i zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać marynatę i tłuszcz z patelni. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 C.do miękkości. Osobno podać sos, który się wytworzył z pieczenia.