ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Składniki:

1 kg. żeberek wieprzowych

2  kg. kiszonej kapusty

3 cebule

2 marchewki

2 -3 łyżki sosu sojowego

olej do pieczenia

sól

pieprz

Vegeta

 

Wykonanie:

 

Żeberka umyć pociąć na mniejsze części. Posolić, popieprzyć dodać Vegety, przełożyć do miski dodać sosu i polać całość lekko olejem. Wymieszać odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) następnie obsmażyć na patelni. Zeszklić pokrojoną w piórka cebulkę, dodać pokrojoną w krążki marchew i jeszcze raz podsmażyć wszystko. Podzielić kapustę kiszoną na 2 części. Jedną częścią wyłożyć spód naczynia .Na to położyć warstwę żeberek, warstwę cebuli wraz z marchewką, wlać tłuszcz pozostały po smażeniu i całość nakryć drugą częścią kapusty ,dusić około 1,5 – 2 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *