Składniki;
1 kg. żeberek wieprzowych
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
200 ml.piwa
Marynata;
3 łyżki płynnego miodu
4 łyżki łagodnego ketchupu
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie;
Żeberka zalać zimna wodą.Po godzinie wyjąc osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą i pieprzem.Kolejno obsmażać na rozgrzanym oleju a potem odstawić.Gdy mięso będzie stygnąc przygotować marynat ;W misce połączyć miód, ketchup, sok z cytryny, sprasowany czosnek, słodką i ostrą paprykę.Na końcu dodać sos sojowy, wymieszać.Przestudzone żeberka włożyć do garnka, wlać marynatę, wstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia żeberka dusić na wolnym ogniu, podlewając piwem,aż mięso będzie odchodzić od kości (maksymalnie 2 godziny).