ŻEBERKA Z PIEKARNIKA W KECZUPIE I MUSZTARDZIE

Składniki:

1 kg. żeberek wieprzowych

1 łyżeczka musztardy

3 łyżki pikantnego keczupu

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki oleju do wysmarowania blaszki

Wykonanie:

Kroimy żeberka na części a następnie posypujemy mięso mieszając je z: 1 łyżeczką soli  łyżeczką pieprzu, 2 ząbkami czosnku. Pozostawiamy mięso na minimum 2 godziny (najlepiej na noc) do przegryzienia. Gotowe mięso umieszczamy w piekarniku na blaszce i pieczemy w 200 C . przez około20 minut, następnie je obracamy i pieczemy jeszcze przez około 30 minut w 180 C. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewamy sokiem który się wytopił z żeberek .Tak opieczone mięsko smarujemy naszą musztardą z keczupem z jednej strony ( tej mięsnej)i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Gotowe. Żeberka podajemy z kapustą zasmażaną lub ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *