ŻEBERKA Z PORAMI PO ZBÓJNICKU

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych

1 kg porów (tylko białe części)

1 szklanka jasnego piwa

1szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)

2 łyżki smalcu

 mielony pieprz

 sól

suszony majeranek

ziarenka kolorowego pieprzu do dekoracji

Wykonanie:

Żeberka umyj, potnij na porcje, tak aby w każdej znajdowała się kostka. Następnie żeberka oprósz solą i pieprzem. Posyp lekko majerankiem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Pory oczyść, natnij wzdłuż, dobrze umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w dosyć grube plasterki. W dużym garnku mocno rozgrzej smalec. Włóż porcje żeberek i ładnie zrumień ze wszystkich stron, często obracając. Do mięsa dołóż pokrojone pory. Zalej wszystko piwem i bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz  płomień i duś  pod przykryciem do czasu, aż mięso zrobi się miękkie (około 30 minut). Danie przypraw solą oraz pieprzem. Ziarenka pieprzu kolorowego utłucz. Posyp nimi żeberka tuż przed podaniem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *