Składniki:
1 kg żeberek wieprzowych
1 kg porów (tylko białe części)
1 szklanka jasnego piwa
1szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 łyżki smalcu
mielony pieprz
sól
suszony majeranek
ziarenka kolorowego pieprzu do dekoracji
Wykonanie:
Żeberka umyj, potnij na porcje, tak aby w każdej znajdowała się kostka. Następnie żeberka oprósz solą i pieprzem. Posyp lekko majerankiem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Pory oczyść, natnij wzdłuż, dobrze umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w dosyć grube plasterki. W dużym garnku mocno rozgrzej smalec. Włóż porcje żeberek i ładnie zrumień ze wszystkich stron, często obracając. Do mięsa dołóż pokrojone pory. Zalej wszystko piwem i bulionem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem do czasu, aż mięso zrobi się miękkie (około 30 minut). Danie przypraw solą oraz pieprzem. Ziarenka pieprzu kolorowego utłucz. Posyp nimi żeberka tuż przed podaniem.