Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
5 jajek
3 szklanki mąki + 2 łyżki
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i miksować, gdy piana będzie lśniąca dodawać po jednym żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą, mieszając łyżką plastikową po każdym dodaniu. Gdy składniki ciasta się połączą odlać połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej części ciasta wmieszać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wysypać bułką tartą lub mąką. Na środek tortownicy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta. Piekarnik nagrzać do 160 C. wstawić ciasto i piecz 20 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 C.i piecz jeszcze 40 minut. Ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.