Składniki:

 

1 szklanka cukru

1 szklanka wody

1 szklanka oleju

5 jajek

3 szklanki mąki + 2 łyżki

2 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do formy

Dodatkowo:

polewa czekoladowa

 

Wykonanie:


Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i miksować, gdy piana będzie lśniąca dodawać po jednym żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ciasta na przemian z olejem i wodą, mieszając łyżką plastikową po każdym dodaniu. Gdy składniki ciasta się połączą odlać połowę ciasta do drugiej miski. Do jednej części ciasta wmieszać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić i wysypać bułką tartą lub mąką. Na środek tortownicy wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta, na ciemne ciasto wyłożyć 2 łyżki jasnego ciasta – powtarzać tę czynność do zużycia całego ciasta. Piekarnik nagrzać do 160 C. wstawić ciasto i piecz 20 minut, po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 C.i piecz jeszcze 40 minut. Ciasto wystudzić i polać polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *