Składniki;
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
3 łyżeczki mąki pszennej
Wykonanie;
Jajka, cukier i olej zmiksować razem,dodać mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olejek i także zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać 3 łyżeczki kakao, a do drugiej 3 łyżeczki mąki. Tortownicę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.
Na środek formy na przemian wykładać 2 łyżki jasnego ciasta, 2 łyżki ciemnego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 C.Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.