Składniki:
6 jajek
23 dag .cukru
cukier waniliowy
17, 5 dag. maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
4 łyżki żelatyny
sól
800 ml. mleka
2 budynie czekoladowe
3 gruszki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, 15 dag. cukru i cukrem wanilinowym. Pianę ostrożnie połączyć z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy (32×39 cm.) Piec około 10 minut w 200 C . Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Proszek budyniowy, resztę cukru i kakao wymieszać ze 100 ml. mleka. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać spęczniałą żelatynę, mieszać, aż się rozpuści w budyniu. Krem przykryć folią, odstawić w chłodne miejsce. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Na spodnim rozsmarować połowę kremu. Rozłożyć cząstki gruszek, nałożyć resztę kremu, przykryć drugim blatem. Docisnąć. Ciasto wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na 10 trójkątów.