ZIELONA SAŁATA Z JABŁKAMI I KREWETKAMI

Składniki:

 

1 czerwona cebula

3 łyżki octu jabłkowego

sól

pieprz czarny

cukier

8 łyżek oleju

12 krewetek

4 kromki bagietki

1 sałata rzymska

2 winne jabłka

1 łyżka soku z cytryny

 

Wykonanie:

 

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ocet wymieszać z solą, pieprzem  i szczyptą cukru. Dodać 6 łyżek oleju, ubić. Do sosu dodać cebulę, wymieszać. Grzbiety sprawionych krewetek naciąć i usunąć czarne żyłki. Potem umyć, osuszyć, smażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju po 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, usmażyć na reszcie oleju. Grzanki przesypać na talerz, wystudzić. Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Liście porozrywać na nieduże jednakowe kawałki, jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Sałatę wymieszać z jabłkami i sosem cebulowym, wyłożyć na 4 talerze. Dodać po 3 krewetki, posypać grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *