Składniki:
1 czerwona cebula
3 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz czarny
cukier
8 łyżek oleju
12 krewetek
4 kromki bagietki
1 sałata rzymska
2 winne jabłka
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ocet wymieszać z solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodać 6 łyżek oleju, ubić. Do sosu dodać cebulę, wymieszać. Grzbiety sprawionych krewetek naciąć i usunąć czarne żyłki. Potem umyć, osuszyć, smażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju po 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, usmażyć na reszcie oleju. Grzanki przesypać na talerz, wystudzić. Sałatę umyć i dokładnie osuszyć. Liście porozrywać na nieduże jednakowe kawałki, jabłka umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Sałatę wymieszać z jabłkami i sosem cebulowym, wyłożyć na 4 talerze. Dodać po 3 krewetki, posypać grzankami.