ZIEMNIACZANA ROLADA MIĘSEM

Składniki:

 

60 dag. ziemniaków ugotowanych w łupinach

5 dag. tłustego twarożku ziołowego

2 jajka

3 łyżki mąki

sol

1 mała cebula

1/2 czerwonej papryki

5 dag. pieczarek

30 dag. mieszanego mięsa mielonego

1 łyżka  keczupu

7 łyżka przecieru pomidorowego

pieprz

kilka listków bazylii

7 i 1/2 dag. żółtego sera (Np. greyerzer)

 

Wykonanie:

 

Ciepłe ziemniaki obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z twarożkiem. Dodać mąkę, 1 jajko i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto. Warzywa i pieczarki oczyścić, drobno pokroić. Dodać do mięsa, wyrobić. Farsz doprawić keczupem, przecierem pomidorowym , solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać d o 180 C. Na ściereczce posypanej mąką ciasto  rozwałkować na kwadrat, rozłożyć na nim masę mięsną, zostawiając dookoła 4-cm wolne brzegi. Na farsz wyłożyć listki bazylii. Ciasto zwinąć, unosząc ściereczkę, brzegi zlepić. Roladę przełożyć na natłuszczoną blachę ?szwem ” do dołu . Posmarować jajkiem rozkłóconym z 1 łyżeczką wody. Piec około 50 minut. Po 40 minutach pieczenia roladę posypać startym serem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *