ZIEMNIACZANE KOSZYCZKI

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

4 łyżki startego żółtego sera

2 żółtka

1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach albo opakowanie świeżego szpinaku (45 dag)

10 dag. wędzonego łososia

kilka gałązek szczypiorku

sól

pieprz

2 ząbki czosnku

olej

Wykonanie:

 

Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj żółtka i starty ser, wymieszaj, przypraw. Napełnij foremki do babeczek (najlepiej silikonowe), tak by w środku było gniazdko na farsz. Piecz 15 minut w temp. 200 C. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem, podduś. Szpinakiem napełnij upieczone babeczki, na wierzchu ułóż paseczki łososia. Z gałązek szczypiorku zrób uchwyt do babeczek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *