Składniki:
4 duże ziemniaki
4 łyżki startego żółtego sera
2 żółtka
1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach albo opakowanie świeżego szpinaku (45 dag)
10 dag. wędzonego łososia
kilka gałązek szczypiorku
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
olej
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj żółtka i starty ser, wymieszaj, przypraw. Napełnij foremki do babeczek (najlepiej silikonowe), tak by w środku było gniazdko na farsz. Piecz 15 minut w temp. 200 C. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż szpinak. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przypraw solą i pieprzem, podduś. Szpinakiem napełnij upieczone babeczki, na wierzchu ułóż paseczki łososia. Z gałązek szczypiorku zrób uchwyt do babeczek.