Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
125 g. wędzonego boczku
sól
pieprz
150 g. gotowanej szynki
4 jajka
80 ml. mleka
słodka papryka
200 g. cebulki perłowej (ze słoika)
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
1/2 ogórka sałatkowego
250 g. pomidorków koktajlowych
100 g. roszponki
1 pęczek posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w wodzie około 20 minut. Odcedzić obrać i pokroić w plasterki.Cebule obrać i posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni. Dodać ziemniaki, usmażyć na złocisto. Dodać cebulę, zeszklić. Doprawić solą i pieprzem. Szynkę pokroić w kostkę. Jajka wymieszać z mlekiem, doprawić solą, pieprzem i papryką, zalać ziemniaki. Dodać cebulki perłowe i szynkę. Smażyć około 5 minut, aż jajka się zetną. Z octu, oleju, soli i pieprzu ukręcić sos. Ogórek pokroić w plastry, pomidorki przekroić. Roszponkę opłukać i osączyć. Warzywa wymieszać z sosem. Omlet pokroić na kawałki, wyłożyć na talerze, posypać szczypiorkiem. Podać z sałatką.