ZIEMNIACZKI DAUPHINE

Składniki:

 

1 kg. ziemniaków

10 dag. masła

4 jajka

1 szklanka mąki

gałka muszkatołowa

mąka do obtoczenia

olej do smażenia

 

Wykonanie:

 

Można je nazwać ziemniaczanymi ptysiami. Są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do mięs pieczonych i smażonych.

Wykonanie:

Ziemniaki obierz i ugotuj. Po odcedzeniu i odparowaniu utłucz je lub przepuść przez praskę. Dopraw solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. W garnku zagotuj szklankę wody z 10 dag. masła i szczyptą soli. Zestaw z ognia, wsyp szklankę mąki, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij je z ognia i ostudź. Zmiksuj z dodawanymi  kolejno  4 jajkami. Ciasto wymieszaj z ziemniakami. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki, obtaczaj je w mące, kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu kładąc na papierowych ręcznikach.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *