Składniki:
1 kg. ziemniaków
10 dag. masła
4 jajka
1 szklanka mąki
gałka muszkatołowa
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Wykonanie:
Można je nazwać ziemniaczanymi ptysiami. Są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do mięs pieczonych i smażonych.
Wykonanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj. Po odcedzeniu i odparowaniu utłucz je lub przepuść przez praskę. Dopraw solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej. W garnku zagotuj szklankę wody z 10 dag. masła i szczyptą soli. Zestaw z ognia, wsyp szklankę mąki, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij je z ognia i ostudź. Zmiksuj z dodawanymi kolejno 4 jajkami. Ciasto wymieszaj z ziemniakami. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki, obtaczaj je w mące, kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu kładąc na papierowych ręcznikach.