Składniki:
60 dag. mięsa na zrazy wołowe
2-3 kiszone ogórki
1-2 cebule
5-6 plastrów wędzonego boczku
musztarda
sól
pieprz
smalec
1 łyżka mąki
3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry rozbić. posypać pieprzem i solą. Ogórki przekroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki.Posmarować mięso musztardą.Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, obwiązać bawełnianą nitką. Obsmażyć na smalcu, ułożyć w rondlu, podlać wodą, wrzucić pieprz i liść laurowy, posolić. Na pozostałym że smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Dusić aż mięso będzie miękkie, zrazy wyjąć, sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, dokładnie wymieszać doprawić do smaku.