Składniki:

 

60 dag. mięsa na zrazy wołowe

2-3 kiszone ogórki

1-2 cebule

5-6 plastrów wędzonego boczku

musztarda

sól

pieprz

smalec

1 łyżka mąki

3 łyżki śmietany

 

Wykonanie:

 

Mięso pokroić na plastry rozbić. posypać pieprzem i solą. Ogórki przekroić wzdłuż, cebulę obrać przekroić wzdłuż, rozdzielić na pojedyncze płatki.Posmarować mięso musztardą.Na mięsie układać plastry boczku, ogórka i cebuli, zwinąć, obwiązać bawełnianą nitką. Obsmażyć na smalcu, ułożyć w rondlu, podlać wodą, wrzucić pieprz i liść laurowy, posolić. Na pozostałym że smażenia tłuszczu przyrumienić pokrojoną cebulę, dodać do duszących się zrazów. Dusić aż mięso będzie miękkie, zrazy wyjąć, sos zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną, dokładnie wymieszać doprawić do smaku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *