Składniki:
50 dag wołowiny lub polędwicy
tłuszcz
mąka
10 dag kiełbasy białej,
4 dag chrzanu,
1 dag tartego razowego chleba,
łyżka śmietany,
10 dag cebuli,
3 dag ketchupu,
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić ukośnie w poprzek włókien na 4 szerokie plastry, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienkie płaty, posypać solą i pieprzem. Z kiełbasy zdjąć osłonkę, wymieszać z chrzanem, chlebem, śmietaną, doprawić. Następnie zawinąć w przygotowane płaty mięsa, obwiązać nitką, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodać ketchup oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. Miękkie mięso wyjąć odwinąć z nici, sos przetrzeć, doprawić, polać mięso.