Składniki:
1/2 kg. mięsa mielonego
1 cebula
1/2 bułki namoczonej w mleku
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz
majeranek
maggi w płynie
4 plastry szynki wędzonej
1 ogórek kiszony
1 cebula
Sos:
3 dag. grzybów suszonych
1 kostka bulionu grzybowego
100 ml. śmietany kremówki 36%
pieprz
mąka ziemniaczana
Wykonanie:
Sos:
Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru.
Mięso:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku,dobrze odcisnąć. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki, będzie bardziej zwarte. Ogórek pokroić w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 190 C. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć do gotującego się wywaru z grzybami, dodać śmietanę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Sos zakłócić mąką.