Składniki:
2 litry wody
1 kostka rosołowa warzywna
1kg. cebuli
1 duży por
2 ząbki czosnku
żółty ser
bułka pszenna
sól
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pora myjemy, osuszamy białą część kroimy w talarki. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę. Następnie warzywa wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na oliwie aż do zeszklenia cebuli. Wodę zagotowujemy. Dodajemy kostkę warzywną, dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia. Do bulionu dodajemy cebulę i pora, gotujemy około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Bułkę kroimy na kromki, podsmażamy na patelni na maśle z obu stron. Do ceramicznych miseczek wlewamy zupę, na nią kładziemy kromkę bułki posypaną żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut.