ZUPA CHRZANÓWKA WIELKANOCNA

Składniki:

25 dag łopatki wieprzowej

25 dag. wędzonych żeberek

25 dag. surowego wędzonego boczku

wędlina ze święconki

2  litry serwatki

korzeń chrzanu

por

seler

marchewka

pietruszka

2liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

2 gałązki lubczyku

sól

pieprz

tarty chrzan do smaku

szczypiorek do dekoracji

dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo

chleb

Wykonanie:

W niewielkiej ilości wody ugotuj mięso z łopatki ,żeberka i boczek pokrojony w kostkę, wędliny zalej serwatką. Zagotuj i odstaw.

Dodaj jarzyny starte na grubej tarce posiekany kawałek pora i kawałek chrzanu (w całości). Przypraw solą i pieprzem zielem angielskim i liściem laurowym. Gotuj przez 20 minut. Dodaj lubczyk. Do zagotowanej zupy dodaj dużo startego sparzonego chrzanu wg. Nie gotuj. Gorąca zupę podaj z jajkiem na twardo i posyp szczypiorkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *