Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula 1

1 por

1 papryka czerwona
1 i 1/2litra bulionu

2 liście  laurowe
3  ziela angielskie

2 łyżeczki słodka
 chilli  szczypta
 sól
 pieprz

4 łyżki oleju
4 łyżki koncentrat pomidorowy
 majeranek
2 łyżki śmietany 18%
300 g. mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki do obtoczenia

Wykonanie:

Zupa:

Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy około. 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.

 Pulpeciki:

Wykonanie:

 Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem. Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące. Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę. Gotujemy około 15 minut. Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy. Podajemy gorące.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *