Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula 1
1 por
1 papryka czerwona
1 i 1/2litra bulionu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki słodka
chilli szczypta
sól
pieprz
4 łyżki oleju
4 łyżki koncentrat pomidorowy
majeranek
2 łyżki śmietany 18%
300 g. mielonej wołowiny
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki do obtoczenia
Wykonanie:
Zupa:
Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy około. 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 5 minut. Zagęszczamy 2 łyżkami śmietany.
Pulpeciki:
Wykonanie:
Mielone mięso mieszamy z jajkiem , bułką tartą , solą i pieprzem. Formujemy niewielkie pulpeciki, obtaczamy w mące. Wrzucamy na wrzącą , delikatnie osoloną wodę. Gotujemy około 15 minut. Tak ugotowane wrzucamy do przygotowanej wcześniej zupy. Podajemy gorące.