ZUPA MORELOWO-POMARAŃCZOWA

Składniki:

 

10 dag .suszonych moreli

5 pomarańczy,

6 goździków

3 szklanki wody

1i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1  łyżka usiekanych migdałów

1 łyżka  usiekanych orzechów włoskich

 

Wykonanie:

 

Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę. Obrać i pokroić  w plasterki 4 pomarańcze, usunąć pestki. Umyte morele, pokrojone  pomarańcze i otartą skórkę ułożyć w  rondlu, zalać wodą, dodać goździki i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Przestudzić, wyjąć  goździki, zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z winem, ewentualnie doprawić cukrem, schłodzić. Pozostałą pomarańczę obrać, pokroić w kostkę, usunąć pestki i przed podaniem zupy wrzucić do wazy razem z usiekanymi orzechami i migdałami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *