Składniki:
10 dag .suszonych moreli
5 pomarańczy,
6 goździków
3 szklanki wody
1i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
1 łyżka usiekanych migdałów
1 łyżka usiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z jednej pomarańczy otrzeć skórkę. Obrać i pokroić w plasterki 4 pomarańcze, usunąć pestki. Umyte morele, pokrojone pomarańcze i otartą skórkę ułożyć w rondlu, zalać wodą, dodać goździki i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut. Przestudzić, wyjąć goździki, zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać z winem, ewentualnie doprawić cukrem, schłodzić. Pozostałą pomarańczę obrać, pokroić w kostkę, usunąć pestki i przed podaniem zupy wrzucić do wazy razem z usiekanymi orzechami i migdałami.