Składniki:
4 pałki lub ćwiartki drobiowe
80 dag. ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 małe marchewki
kawałek korzenia pietruszki
kawałek selera
kawałek pora (wszystko poszatkowane na tarce jarzynowej.
4 ogórki kiszone
1/2 szklanki kwasu ogórkowego
2-3 ząbki kiszonego czosnku
1/2 pęczka koperku
2 -3 listki lubczyku
1 kubek gęstej śmietany30%
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
Wykonanie:
Mięso umyć, zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie wyjąć, przestudzić, oddzielić mięso od kości. Do gorącego wywaru dodać ziemniaki, gdy będą miękkie dosypać posiekane warzywa, i chwilkę pogotować. Dodać obrane mięso, starte na tarce jarzynowej ogórki (razem ze skórką), posiekany czosnek i połowę koperku, ewentualnie dolać kwas ogórkowy albo trochę wody zagotować, doprawić solą, pieprzem. Po zdjęciu z ognia zupę zabielić śmietaną, podawać posypaną resztą koperku i wkładką drobiową.