ZUPA OGÓRKOWA Z GROSZKIEM

Składniki:

 

1 pęczek włoszczyzny

duży słoik ogórków kiszonych

1 ogórek świeży

masło

3 duże serki topione

sól

pieprz

kwaśna śmietana

Groszek ptysiowy:

0 dag. masła

20 dag. mąki

2 jajka

2 żółtka

Wykonanie:

 

Włoszczyznę oczyść, pokrój, zalej wodą. Ugotuj wywar. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o małych oczkach, podduś na maśle. Dodaj serki topione i pokrojony świeży ogórek, wymieszaj. Dodaj do wywaru, zmiksuj. Zupę zagęść mąką, zagotuj, przypraw do smaku. Dodaj śmietanę.

Groszek ptysiowy:

Masło stop w rondelku. Wlej szklankę wody zagotuj na małym ogniu. Wsyp mąkę, ubijaj, by nie powstały grudki. Lekko ostudź. Dodawaj po jednym jajku i żółtku, ubijając. Z ciasta uformuj kuleczki. Wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz kilka minut w temp. 180 C. Posyp zupę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *