Składniki:
1 pęczek włoszczyzny
duży słoik ogórków kiszonych
1 ogórek świeży
masło
3 duże serki topione
sól
pieprz
kwaśna śmietana
Groszek ptysiowy:
0 dag. masła
20 dag. mąki
2 jajka
2 żółtka
Wykonanie:
Włoszczyznę oczyść, pokrój, zalej wodą. Ugotuj wywar. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce o małych oczkach, podduś na maśle. Dodaj serki topione i pokrojony świeży ogórek, wymieszaj. Dodaj do wywaru, zmiksuj. Zupę zagęść mąką, zagotuj, przypraw do smaku. Dodaj śmietanę.
Groszek ptysiowy:
Masło stop w rondelku. Wlej szklankę wody zagotuj na małym ogniu. Wsyp mąkę, ubijaj, by nie powstały grudki. Lekko ostudź. Dodawaj po jednym jajku i żółtku, ubijając. Z ciasta uformuj kuleczki. Wysyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz kilka minut w temp. 180 C. Posyp zupę.