Składniki:

1 czerwona papryka

1 duża cebula

35 dag. pieczarek

10 dag. zielonego groszku (może być mrożony)

2-3 łyżki masła

1 litr wywaru z drobiu

2 żółtka

3 łyżki przecieru pomidorowego

150 ml. śmietany 18%.

3 łyżki wytrawnego czerwonego wina

sól

pieprz

zioła prowansalskie

2 łyżki posiekanej natki

 

Wykonanie:

 

Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Masło stop na patelni, wrzuć warzywa i pieczarki, podduś. Dodaj groszek, wlej bulion, zamieszaj, gotuj około 15 minut. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zupę zdejmij z ognia, wlej mieszankę, połącz, nie gotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i winem. Posyp natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *