Składniki:
1 czerwona papryka
1 duża cebula
35 dag. pieczarek
10 dag. zielonego groszku (może być mrożony)
2-3 łyżki masła
1 litr wywaru z drobiu
2 żółtka
3 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml. śmietany 18%.
3 łyżki wytrawnego czerwonego wina
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 łyżki posiekanej natki
Wykonanie:
Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Pieczarki oczyść, pokrój na plasterki. Masło stop na patelni, wrzuć warzywa i pieczarki, podduś. Dodaj groszek, wlej bulion, zamieszaj, gotuj około 15 minut. Żółtka wymieszaj ze śmietaną i przecierem pomidorowym. Zupę zdejmij z ognia, wlej mieszankę, połącz, nie gotuj. Przypraw do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i winem. Posyp natką.