Składniki;
4skrzydełka z kurczaka
2 litry wody
1 mały listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
2 marchewki
kawałek pora
1 pietruszka
90 g. koncentratu pomidorowego
100-200 ml. śmietany30%
pieprz
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
ugotowany ryż lub makaron
posiekana zielona pietruszka
Wykonanie;
Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, szczyptę soli i całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy do gotowania. W międzyczasie zdejmujemy łyżką cedzakową na powierzchni „szumowiny”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut.Warzywa obieramy, płuczemy wkładamy do garnka i gotujemy przez następne 30 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, dodajemy przecier lub koncentrat. Aby zupa nie była zbyt kwaśna, najlepiej na początek dodać mniej przecieru, spróbować czy zupa jest dobra i w razie potrzeby dodać jeszcze kilka łyżek. Ogień zmniejszamy i stopniowo dodajemy śmietanę. Najpierw dodajemy połowę porcji aby zupa nie była za bardzo śmietanowa. Aby uniknąć zważenia zupy, warto wcześniej wymieszać śmietanę w osobnym naczyniu (np. miseczce, szklance,kubeczku) z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie wymieszać ze stopniowo dodawanym gorącym wywarem (około 1/3 szklanki). Całość doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z ryżem lub makaronem. Każdą porcje zupy na talerzu posypać zieloną pietruszką.