ZUPA RYBNAZ KNEDELKAMI

Składniki:

 

40 dag. filetów z dorsza

20 dag. chudej gotowanej szynki

1 litr rosołu (instant)

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

2 jajka

1/2 szklanki śmietany

8 dag. mąki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

pieprz

(ewentualnie 10dag.krewetek)

 

Wykonanie:

 

Podgrzać rosół. Pokroić filety na kawałki, skropić winem, odstawić na 10 minut. Włożyć do rosołu, gotować na małym ogniu 10-15 minut, doprawić. Pokroić drobno szynkę. Wymieszać z jajkami i posiekaną natką. Zagniatać, dodając mąkę, aż powstanie dosyć gęste ciasto. Formować łyżeczką knedelki, gotować 20 minut w osolonej wodzie. Wrzucić do zupy (z krewetkami), zaciągnąć śmietaną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *