Składniki:
1 cebula
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła
1/5 litra bulionu warzywnego (z kostki)
15 dag. sera gouda
20 dag. serka topionego
25 dag śmietany kremówki
sól
pieprz
1/4 pęczka szczypiorku
2 gałązki natki pietruszki
3 gałązki trybuli
6-8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
6-8 paluszków grissini
grubo utłuczony czerwony pieprz do dekoracji
Wykonanie:
Ser gouda grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać bulion i zagotować. Dołożyć goudę i serek topiony.Podgrzewać, mieszając, by oba serki się roztopiły. Kiedy sery się roztopią, wlać śmietanę, przyprawić zupę solą i pieprzem. Zioła opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Szczypiorek posiekać. Poodrywać listki trybuli i natki pietruszki. Trochę zostawić do dekoracji, resztę pociąć w paseczki. Paluszki grissini owinąć plasterkami szynki. Gotową zupę posypać ziołami i tłuczonym czerwonym pieprzem. Udekorować odłożoną trybulą i natką pietruszki. Serwować z paluszkami w szynce.