ZUPA SEROWA Z PALUSZKAMI

Składniki:

1 cebula

1 łyżka mąki

1 łyżeczka masła

1/5 litra bulionu warzywnego (z kostki)

15 dag. sera gouda

20 dag. serka topionego

25 dag śmietany  kremówki

sól

pieprz

1/4 pęczka szczypiorku

2 gałązki natki pietruszki

3 gałązki trybuli

6-8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

6-8 paluszków grissini

grubo utłuczony czerwony pieprz do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Ser gouda grubo zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Do zasmażki dolać bulion i zagotować. Dołożyć goudę i serek topiony.Podgrzewać, mieszając, by oba serki się roztopiły. Kiedy sery się roztopią, wlać śmietanę, przyprawić zupę solą i pieprzem. Zioła opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Szczypiorek posiekać. Poodrywać listki trybuli i natki pietruszki. Trochę zostawić do dekoracji, resztę pociąć w paseczki. Paluszki grissini owinąć plasterkami szynki. Gotową zupę posypać ziołami i tłuczonym czerwonym pieprzem. Udekorować odłożoną trybulą i natką pietruszki. Serwować z paluszkami w szynce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *