Składniki:
40 dag. bardzo dojrzałych truskawek
3-4 szklanki wody
1/2 cytryny
4 -6 łyżeczek cukru
5-6 łyżek słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 paczki ulubionego makaronu, np. drobnych nitek
Wykonanie:
Truskawki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, usunąć szypułki. Owoce zalać gorącą wodą, dodać cukier, sok z cytryny, następnie zagotować. Ugotowany wywar przetrzeć przez sitko lub zmiksować następnie odstawić. Do lekko ciepłego wywaru dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody, zamieszać, zagotować. Gdy zupa stanie się gęsta,dodać śmietankę i ponownie zagotować. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą, ostudzić. Zupę podawać z porcjami makaronu. Rada Doskonalą przyprawą do zupy truskawkowej jest kawałek świeżego imbiru i dwa goździki.