Składniki:
1 łyżka ugotowanego ryżu
1/2 kg. mielonego wieprzowo wołowego mięsa
2 ząbki czosnku
1 jajko
tłuszcz
2 średnie cebule
2 czerwone papryki
20 dag. pieczarek
4 korniszony
1/2 szklanki śmietany
sol
pieprz
ziele angielskie
1 łyżka maki pszennej
olej
2 litry rosołu
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i podsmażyć. Mielone mięso mieszamy z jajkiem,ryżem i drobniuteńko pokrojonym czosnkiem, doprawiamy do smaku. Dobrze wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe kuleczki wielkości gdzieś orzecha włoskiego i ugotować w osobnej wodzie. Cebulę drobno pokroić,usmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Kroimy w paseczki korniszony,a paprykę w kosteczkę. Wlewamy rosół,dodajemy korniszony i gotujemy 10 minut. Dodajemy ugotowane kuleczki mięsne,pokrojoną paprykę usmażone pieczarki i gotujemy kolejne 20 minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Zupę doprawiamy do smaku i posypujemy
ją drobno posiekaną natką pietruszki.