Składniki:
4 ziemniaki
1 marchewka
1 pietruszka
1cebula
20 dag czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
przyprawa curry
2 łyżki soku z cytryny
10 dag nie wędzonego sera typu oscypek
szczypiorek
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój na pół. Warzywa zalej około 2 litry wody, zagotuj .Do warzyw ,wsyp opłukaną soczewicę, dodaj trochę soli. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Cebulę, pietruszkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową, marchewkę możesz pokroić ponownie wrzucić do zupy. Dodaj posiekany czosnek i curry. Gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj posypaną pokrojonym w kostkę serem oraz posiekanym szczypiorkiem.