Składniki:

 

4 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

1cebula

20 dag czerwonej soczewicy

1 ząbek czosnku

przyprawa curry

2 łyżki soku z cytryny

10 dag nie wędzonego sera typu oscypek

szczypiorek

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz, przekrój na pół. Warzywa zalej około 2 litry wody, zagotuj .Do warzyw ,wsyp opłukaną soczewicę, dodaj trochę soli. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Cebulę, pietruszkę i marchewkę wyjmij łyżką cedzakową, marchewkę możesz pokroić ponownie wrzucić do zupy. Dodaj posiekany czosnek i curry. Gotuj jeszcze 3 minuty. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj posypaną pokrojonym w kostkę serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *