Składniki:

 

1pęczek koperku

1 pęczek rzeżuchy

1 pęczek szczypiorku

1 kubek zsiadłego mleka

2 kubki po 500g. maślanki

sok z 1 cytryny

sól czosnkowa

koperek (odłożyć kilka gałązek do przybrania)

 

Wykonanie:

 

Szczypiorek i rzeżuchę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Zsiadłe mleko i maślankę razem roztrzepać, w wysokim naczyniu. Dodać sok z cytryny i przyprawić na ostro solą czosnkową i pieprzem (można także dodać oregano lub świeżego tymianku). Połączyć z ziołami. Zupę dobrze schłodzić i podawać przybraną koperkiem . Zupka doskonale smakuje z grzankami z chleba tostowego.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *