Składniki;

60 dag. dobrej mocno czosnkowej kiełbasy
40 dag. kości wędzonych wieprzowych
1 litr zakwasu
1 marchew
1/2 selera
1  średni por
1 duża cebula
1 pietruszka
4 duże ząbki czosnku
3 i 1/2  litra wody
1 czubata łyżka ostrego chrzanu
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
250 ml. kwaśnej śmietany
1 łyżka majeranku
6 jajek

 

Wykonanie;

 

 

Kości wędzone zalać wodą, posolić dodać pokrojone w kawałki warzywa,cebulę,listek i ziele. Gotować aż kości będą miękkie, ugotowany wywar przecedzić. Kości obrać, mięso wrzucić do wywaru, dodać kawałki kiełbasy, gotować 7 min. Dodać zakwas ,zmiażdżony czosnek i chrzan,wszystko gotować jeszcze około 10 minut na małym ogniu, pod koniec dodać roztarty majeranek. Śmietanę wymieszać dokładnie z gorącym żurkiem, wlać do garnka nie gotować, wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z ugotowanymi całymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *