ŻUREK STAROPOLSKI

Składniki:

 

Stara, sprawdzona receptura

szklanka zakwasu

na żurek z mąki żytniej

1 ząbek czosnku

1/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych

3 białe kiełbaski

2 wędzone kiełbaski

5 jajek na twardo

1łyżeczka chrzanu

1/2 szklanki śmietany 18%

1 łyżeczka majeranku

1łyżka smalcu

4 szklanki bulionu wołowego

sól

pieprz

kilka ziaren ziela  angielskiego

1 listek laurowy

 

Wykonanie:

 

Białe i wędzone kiełbaski pokrój na plasterki. Czosnek obierz, pokrój na plastry. Bulion wołowy wlej do rondla, dodaj ziele angielskie i listek laurowy, wymieszaj, zagotuj. Włóż kiełbaski, czosnek i chrzan, posyp majerankiem. Gotuj kilka minut. Dodaj smalec, zakwas oraz kwas z ogórków, zagotuj. Zapraw śmietaną i ewentualnie mąką, jeśli żurek jest zbyt rzadki. Przypraw do smaku. Dodaj jajka pokrojone na ćwiartki lub na plastry.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *