Składniki:
50 g migdałów + 50 g do dekoracji
50 g masła lub margaryny
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
aromat migdałowy
Migdały zalać wrzątkiem na 5 minut . Po tym czasie odcedzić i obrać ze skórki. 150 g zmielić w blenderze. Oczywiście można użyć gotowych zmielonych migdałów . Pozostałe 50 g zostawić do dekoracji.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypywać do masła cały czas miksując. Dodać zmielone migdały i olejek migdałowy kilka kropelek. Ciasto jest dość gęste. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą . Przełożyć masę do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić powierzchnię, ułożyć pozostałe migdały. Piec w temperaturze 180-200°C przez około 55 minut