Składniki:
1 duże opakowanie rukoli
8 pomidorów suszonych w oliwie
1 łyżka kaparów
wiórki parmezanu
2 łyżki prażonych orzeszków pinii
4 kromki czerstwej bułki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
Składniki:
sos winegret:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
sol
pieprz
6 łyżek oliwy spod pomidorów
Wykonanie:
Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Kromki bułki pokroić w drobną kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Wrzucić pieczywo i zrobić
rumiane grzanki. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, by oddały nadmiaru tłuszczu.
Do słoika wlać ocet balsamiczny, dodać sol, świeżo mielony pieprz i cukier. Połączyć z oliwą. Zakręcić słoiki dokładnie wymieszać intensywnie wstrząsając.
Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami, kaparami, orzeszkami pinii, parmezanem i grzankami. Tuż przed podaniem polać sosem.