SAŁATKA Z RUKOLI Z GRZANKAMI

Składniki:

 

1 duże opakowanie rukoli

8 pomidorów suszonych w oliwie

1 łyżka kaparów

wiórki parmezanu

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

4 kromki czerstwej bułki

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów

 

Składniki:

sos winegret:

 

2 łyżki octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru

sol

pieprz

6 łyżek oliwy spod pomidorów

 

Wykonanie:

 

Rukolę opłukać, osuszyć, odciąć twarde końce, porwać na kawałki. Pomidory osączyć z oliwy, pokroić w paseczki. Kromki bułki pokroić w drobną kostkę.

Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Wrzucić pieczywo i zrobić

rumiane grzanki. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, by oddały nadmiaru tłuszczu.

Do słoika wlać ocet balsamiczny, dodać sol, świeżo mielony pieprz i cukier. Połączyć z oliwą. Zakręcić słoiki dokładnie wymieszać intensywnie wstrząsając.

Rukolę wymieszać z suszonymi pomidorami, kaparami, orzeszkami pinii, parmezanem i grzankami. Tuż przed podaniem polać sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *