KIEŁBASA Z MAJERANKIEM

Składniki:

 

1/2 kg. wieprzowiny

2 ząbki czosnku

1łyżeczka majeranku

świeżo mielony pieprz może być też tłuczony

płatki papryki

sól do smaku

 paski słoniny

 

Dodatkowo:

 

 mocna folia spożywcza

sznurek

parowar

 

Wykonanie:

 

Mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy wymieszać.

Jeśli  chcesz dodatkowo okrasić kiełbasę przygotuj paski słoniny lekko je osól po czym obsmaż na patelni. Część można posiekać i obsmażyć. Na folii spożywczej ułóż mięso w formie wałka Wzdłuż połóż paski  słoniny, posiekaną słoniną posyp wierzch. Oprósz pierzem, majerankiem, papryką.  Zawiń ścisło w folię. Poprzewiązuj w poprzek sznurkiem. Kiełbasę ułóż w parowarze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Paruj około 30 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *