Składniki:

 

25 dag masła

3-4 żółtka

50 ml. białego octu winnego

30 ml. wody

2 średnie cebule

po łyżce posiekanego estragonu i natki  pietruszki

sól

biały pieprz

 

Wykonanie:

 

Łyżkę masła rozpuścić na patelni, podsmażyć drobniutko pokrojoną cebulę, dodać estragon, podlać wodą z octem i dusić do czasu, aż objętość masy zmniejszy się o połowę. Po wystygnięciu włożyć masę do odpowiedniego naczynia, dodać żółtka i zmiksować. Następnie wlewać powoli roztopione masło i ciągle mieszając  wsypać drobno posiekaną natkę. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Sos ma trwałość około 8 godzin. Polewa się nim befsztyki, szparagi, a także ryby.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *