OKOŃ PO WARMIŃSKU

Składniki:

 

1 kg filetów z okonia

4 suszone borowiki

3 marchewki

1 cebula

100 ml. mleka

1/2 1itra śmietany

 

Dodatki:

 

 3 łyżki masła

1 łyżka mąki,

koperek

natka pietruszki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Grzyby moczyć 3 godziny, ugotować .Filety z okonia umyć, usmażyć na1 łyżce masła. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Marchew i cebulę obrać, pokroić w talarki. W garnku rozgrzać resztę masła, wrzucić warzywa, lekko podsmażyć (nie rumienić). Przyprawić solą i pieprzem. Wlać mleko i śmietanę, dusić do miękkości. Ostudzone grzyby pokroić. Natkę i koperek posiekać dodać do warzyw wraz z grzybami .Sos zagęścić mąką i zalać nim rybę .Zapiekać 7-6 minut 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *