Składniki:
1 puszka kukurydzy
20 dag. selera
20 dag. jabłek
15 dag .suszonych śliwek,
25 dag. pomarańczy
1cytryna
1 banan
sól
cukier
5 łyżek majonezu
natka pietruszki
Wykonanie:
Odcedzić kukurydzę z zalewy. Obgotować seler, ostudzony pokroić w kostkę. Umyte i namoczone śliwki po oddzieleniu pestek pokroić w cienkie paski. Obrać cytrynę, pokroić na ćwiartki lub ósemki, następnie w cienkie plasterki. Podobnie podzielić pomarańcze. Banana bez skórki pokroić na niezbyt cienkie ćwierć plasterki. Obrane jabłka, po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Seler i jabłka zaraz po rozdrobnieniu skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki połączyć, przyprawić solą i cukrem, wymieszać z częścią majonezu, ułożyć w szklanej misie. Wierzch sałatki udekorować pozostałym majonezem, natką pietruszki i cienkimi krążkami cytryny, zwiniętymi w kształt kielichów ,schłodzić. Sałatka zyska na smaku, jeśli dodamy do niej 2-3 łyżki drobno pokrojonych orzechów włoskich.