Składniki:
Masa:
1torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
5-6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki masła
1/2 litra mleka
4-5 łyżeczek cukru pudru
1/2 kg. kwaśnych jabłek
bita śmietana do ozdoby torciku
Wykonanie:
Masa:
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Zagotować mleko (kilkoma łyżkami rozpuścić napęczniałą żelatynę), dodać 2 łyżki masła i ugotować budyń. Gdy budyń nieco ostygnie, ubić go (najlepiej mikserem) z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, dodając partiami przetarte, odsączone jabłka. Masę przełożyć do tortownicy i ochłodzić, gdy stężeje, przełożyć na talerz i ozdobić bitą śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny
4 żółtka
20 dag. cukru pudru
50 dag. mąki
1 łyżka octu
1 łyżka śmietany
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka winnych jabłek
Wykonanie:
Ciasto:
Margarynę ucierać z cukrem, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać utartą margarynę, wszystkie dodatki i zarobić niezbyt gęste ciasto. Rozwałkować na grubość 1/2 cm, kroić w kwadraty. Jabłka obrać, wydrążyć środki, napełnić dżemem, najlepiej z róży, i oblepić ciastem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem, albo oblać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi lub udekorować ubitą na sztywno śmietaną z cukrem waniliowym i posypać kakao w granulkach.