LEKKI TORT JABŁKOWY

Składniki:

8 dag. mąki

4 dag .mielonych orzechów włoskich

5 jajek

1/2 łyżeczki cynamonu

12 dag. cukru

2 łyżki stopionego masła

Krem:

75 dag. czerwonych jabłek

sok z 1 cytryny

1 szklanka białego wina

7 dag. cukru

3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja: 

2 szklanki śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

5 dag. prażonych posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

Ciasto:

Żółtka zmiksować  z 2 łyżkami wody i cynamonem. Białka ubić z solą i cukrem, wymieszać z masą żółtkową ,mąka i orzechami. dodać stopniowo masło ,wymieszać. Ciasto wlać do natłuszczonej formy ,piec30-35 minut w temp. 190C. Ostudzić przekroić na 3 krążki.

Krem:

Jabłka obrać  usunąć pestki miąższ pokroić w kostkę. Zalać winem i sokiem ugotować .Miękkie jabłka zmiksować  do gorących dać żelatynę wymieszać schłodzić. 1/3 odłożyć. Krążek biszkoptu posmarować połową kremu. przykryć drugim

krążkiem i rozsmarować pozostały krem. Nałożyć 3 krążek .

Dekoracja:

Kremówkę ubić z cukrem posmarować wierzch i bok tortu. Brzeg posypać orzechami . Wierzch ozdobić odłożonym musem jabłkowym.

 

 

 

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *