Składniki:
Kaczka średniej wielkości
1 puszka ananasów
1/2 główki czerwonej kapusty
2 szklanki bulionu
3 małe pory (tylko białe części)
5 małych cebulek,
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka soku z cytryny
bazylia lub przyprawa do drobiu
pieprz
sól
Wykonanie:
Umytą kaczkę natrzeć od środka i z zewnątrz solą, pieprzem oraz przyprawą do drobiu lub bazylią. Ananasy osączyć, dwa plastry zostawić do dekoracji, a pozostałe pokroić w kawałki. Pokrojone w krążki pory wymieszać z dwiema trzecimi ananasa. Wypełnić tuszkę nadzieniem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfannie, posmarować śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Piec 2i1/2-3 godzin kilkakrotnie polewając kaczkę rosołem. Kapustę umyć, poszatkować, dodać pokrojone w krążki cebulki, olej i udusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia włożyć resztę ananasa, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i roztartym czosnkiem. Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej porcje kaczki, udekorowane krążkami ananasa i natką.