KACZKA NADZIEWANA ANANASEM

Składniki:

Kaczka średniej wielkości

1 puszka ananasów

1/2 główki czerwonej kapusty

2 szklanki bulionu

3 małe pory (tylko białe części)

5 małych cebulek,

1 ząbek czosnku

4 łyżki oleju

2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka soku z cytryny

bazylia lub przyprawa do drobiu

pieprz

sól

Wykonanie:

Umytą kaczkę natrzeć od środka i z zewnątrz solą, pieprzem  oraz przyprawą do drobiu lub bazylią. Ananasy osączyć, dwa plastry zostawić do dekoracji, a pozostałe pokroić w kawałki. Pokrojone w krążki pory wymieszać z dwiema trzecimi ananasa. Wypełnić tuszkę nadzieniem, zaszyć lub spiąć wykałaczkami, ułożyć w brytfannie, posmarować śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Piec 2i1/2-3 godzin kilkakrotnie polewając kaczkę rosołem. Kapustę umyć, poszatkować, dodać pokrojone w krążki cebulki, olej i udusić na małym ogniu. Pod koniec duszenia włożyć resztę ananasa, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i roztartym czosnkiem. Kapustę ułożyć na półmisku, a na niej porcje kaczki, udekorowane krążkami ananasa i natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *