Składniki:
75 dag. czereśni po usunięciu pestek)
2 i 1/2 opakowania chudego kefiru (około 50 dag)
4 dag. mielonych migdałów
1 laska wanilii
słodzik lub cukier
świeże zioła
do dekoracji
Wykonanie:
Przebrać owoce, oczyścić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Osączyć na sitku, usunąć pestki. Rozciąć laskę wanilii, wyjąć rdzeń. Wrzucić czereśnie do miksera, dodać słodzik lub cukier i wanilię. Rozmiksować razem wszystkie składniki. Wlać kefir (przedtem należy dobrze zmrozić go w lodowce), jeszcze raz dobrze rozmiksować całość. Ponownie doprawić do smaku. Rozlać zupę do czterech talerzy, każdą porcję udekorować świeżymi ziołami (np. listkami mięty) i całymi owocami. Podawać zupę zaraz po ugotowaniu .