CIASTECZKA CZARNO-BIAŁE

Składniki:

Ciasto białe:

1 czubata szklanka mąki pszennej

10 dag masła

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

Ciasto czarne:

1 czubata szklanka mąki pszennej

10 dag. masła

1 łyżka śmietany

2 żółtka

1 czubata łyżka kakao

1/3 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Do przełożenia:

słoik miękkiej marmolady wieloowocowej

Wykonanie:

Zagnieść osobno oba ciasta zawinąć w folię  i włożyć do lodówki co najmniej na 3 godziny. Na dużą blachę zetrzeć na tarce ciemne ciasto  równomiernie rozłożyć dłonią, lekko przyklepać wyrównując powierzchnię. Posmarować cienko marmoladą zostawiając wokół centymetrowe nie posmarowane marginesy  i  przykryć warstwą startego jasnego ciasta. Znów lekko przycisnąć  i wyrównać dłonią. Piec około 35 minut w temperaturze 190 C. Jeszcze ciepłe ciasto pokroić na  kwadraciki o boku około 3 cm. .Takie ciasteczka  można przechowywać 2-3 tygodnie w blaszanej  puszce .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *