Składniki:
Ciasto:
15 dag mąki
6 jajek
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1opakowanie kropelek czekoladowych
6 łyżek rumu
Krem:
2 czekolady deserowe
2 szklanki kremówki
40 dag. trzykrotnie mielonego białego sera
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
cukier waniliowy
Wykonanie:
ciasto:
Z białek ubić sztywną pianę. Nadal ubijając, porcjami dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie wymieszać z żółtkami, kropelkami czekoladowymi i powoli wsypywać mąkę. Przełożyć ciasto do nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy z kominkiem (można także użyć zwykłej tortownicy i na jej środku postawić prosty kubeczek bez ucha lub kokilkę). Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy krążki, skropić rumem. W rondelku lekko podgrzać śmietanę, dodać żelatynę, połamaną na małe kawałeczki czekoladę, powoli mieszać, aż składniki się rozpuszczą, po czym wystudzić i mocno schłodzić w lodowce. Z żółtek i cukru pudru utrzeć puszysty kogel-mogel, starannie wymieszać go z 1/3 czekoladowej śmietanki ubitej z cukrem waniliowym, a na końcu z masą serową. Przełożyć krążki ciasta przygotowaną masą. Wierzch i boki tortu starannie posmarować pozostałą śmietanką czekoladową. Wstawić gotowy tort na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć wiórkami czekoladowymi.