WYBORNY JABŁECZNIK

Ciasto:

2 szklanki  mąki

4 żółtka

20 dag. schłodzonego masła

6 dag .wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Wierzch

 1,5  kg winnych jabłek

4 białka

25 dag. cukru

15 dag. zmielonego twarogu

15 dag. wiórków kokosowych

1czubata łyżka rodzynek

1/3 szklanki słodkiej śmietany

 cukier waniliowy

5 dag. masła

2 żółtka

sok z cytryny

3 łyżki rumu

 

Wykonanie:

 

 Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać do miski. Dodać cukier i sól. W środku kopczyka zrobić dołek, wlać  żółtka, dodać pokrojone  na kawałki masło i wiórki kokosowe Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić je w lodówce. Dno i boki natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wylepić ciastem, gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do I80 C. Sparzone, osączone rodzynki zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i twarogiem, wymieszać  z wiórkami kokosowymi. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą żółtkowo – twarogową i rodzynkami. Dodać śmietankę ubitą z cukrem waniliowym i pianę ubitą z białek, delikatnie w y mieszać. Rozsmarować masę na lekko podpieczonym  i przestudzonym spodzie, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180C. i piec około godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *