Składniki:
Ciasto:
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek
4 łyżki cukru
1cukier waniliowy
Krem:
25 dag brzoskwiń z puszki
2 szklanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2/3 szklanki cukru
Poncz:
1/2 szklanki herbaty z cytryną
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, z białek ubić pianę. Przesianą mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, utrzeć ze stopniowo dodawaną masą żółtkową i na końcu wymieszać ze sztywną pianą z białek. Przełożyć ciasto do małej tortownicy wyłożonej pergaminem do pieczenia, piec 35 minut w temperaturze. 180 C. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, 1/3 odłożyć, a resztę ubić z żelatyną. Owoce osączyć z zalewy, 1/3 odłożyć, a do pozostałych wlać 2/3 śmietany i razem zmiksować. Wystudzone ciasto przekroić na dwa równej grubości blaty. Jeden włożyć do tortownicy, pokryć kremem owocowym, na nim rozłożyć połowę odłożonych owoców pokrojonych w plasterki i przykryć drugim blatem. Wstawić tort na 15 minut do zamrażalnika, a następnie 3-4 godziny. Chłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować resztą bitej śmietany i przybrać pokrojonymi pozostałymi owocami.