Składniki:
60 dag. filetów z mintaja
10 dag. chudego wędzonego boczku
1puszka pomidorów w zalewie
2 cebule
1por
łyżki oleju
sok z jednej cytryny
sos tabasco
biały pieprz
sól
Wykonanie:
Boczek pokroić w paseczki, obsmażyć na rozgrzanym w rondlu oleju. Wsypać drobno posiekaną cebulę i razem smażyć do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć rondel i dusić jeszcze około 5 minut. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić w dość dużą kostkę, przełożyć do sosu pomidorowego i gotować 10 minut na małym ogniu. Por pokroić w cienkie krążki, włożyć do garnka kilka minut przed końcem gotowania. Przyprawić potrawkę solą, pieprzem i sosemtabasco. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.