PIKANTNA POTRAWKA RYBNA

Składniki:

 

60 dag. filetów z mintaja

10 dag. chudego wędzonego boczku

1puszka pomidorów w zalewie

2 cebule

1por

 łyżki oleju

sok z jednej cytryny

sos tabasco

biały pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Boczek pokroić w paseczki, obsmażyć na rozgrzanym  w rondlu oleju.  Wsypać drobno posiekaną  cebulę i razem smażyć  do czasu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Zmniejszyć ogień,   przykryć rondel i dusić jeszcze około 5 minut. Filety umyć, skropić sokiem z cytryny, pokroić w dość  dużą kostkę, przełożyć do  sosu  pomidorowego i gotować  10 minut na małym ogniu. Por pokroić w cienkie krążki, włożyć do garnka kilka minut  przed końcem gotowania.  Przyprawić potrawkę  solą, pieprzem i sosemtabasco. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *