Składniki:

 

15 dag. ostrego żółtego sera

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

1i 1/2szklanki mleka

5 jajek

sproszkowana słodka  czerwona papryka

sól

masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie;

 

Przygotować sos beszamelowy ;

Masło roztopić  na patelni, wsypać mąkę, wymieszać, wlać zimne mleko i mieszając gotować, aż sos zgęstnieje. Lekko zakwasić  sokiem z cytryny, przestudzić. Do ochłodzonego sosu dodawać, ciągle mieszając, żółtka. Dodać przyprawy i ser utarty na tarce  o dużych oczkach. Ubić sztywną pianę z białek, połączyć z masą. Piec 30-40 minut w nagrzanym piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *