Składniki:

 

115 dag. masła

5 dag.suszonych amerykańskich borówek

5 dag. rodzynek

5 dag . czekolady pokrojonej w drobniutka kosteczkę

 

Ciasto:

Składniki:

22 i 1/2 dag. mąki

1 budyń waniliowy

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

12 i 1/2 dag.cukru

3 jajka

75 ml .mleka

Wykonanie:

Masło stopić i schłodzić. Mąkę,budyń,proszek do pieczenia pomieszać i przesiać. Wsypać do miski z przykrywką o pojemności 3 litry, dodać cukier,jajka,mleko,masło i suche owoce. Miskę dobrze zamknąć i wstrząsnąć nią około 15-30 sekund. Miskę otworzyć i pomieszać zwłaszcza boki łyżką. Ciasto wlać do keksówki 20×11 cm. wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piecz w nagrzanym piekarniku 180 C. około 50-60 minut. Po upieczeniu ostudzić 5 minut w foremce.Po tym czasie wyjąc z formy ,całkiem ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *